Katalog der liechtensteinischen Bildergalerie auf dem Schloss in Frischau von Dominik Kindermann aus dem Jahr 1801

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Katalog liechtensteinské obrazárny na zámku ve Fryšavě Dominika Kindermanna z roku 1801
Autoři

SLAVÍČEK Lubomír

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Opuscula historiae artium
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/136359
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova The picture gallery of the Fryšava chateau; Moritz von Liechtenstein; Joseph Franz Anton Truchsess von Waldburg-Zeyl-Wurzach; Dominik Kindermann; Johann Adam Andreas von Liechtenstein; Alois I. Josef von Liechtenstein; Josef Dosoudil
Popis Podobu ve své době věhlasné obrazárny umístěné na liechtensteinském zámku ve Fryšavě bylo možno rekonstruovat až v nedávné době na základě tří dílčích seznamů, které v roce 1801 sestavil její nový majitel, vášnivý milovník a sběratel umění, kanovník ve Štrasburku a Kolíně nad Rýnem Joseph Franz Anton hrabě Truchsess von Waldburg-Zeil-Wurzach. Jejich podkladem se stal dlouho nezvěstný celkový katalog této obrazárny, který v souvislosti s uvažovaným odprodejem z popudu jejího tehdejšího vlastníka Moritze knížete z Liechtensteinu sestavil známý vídeňský malíř a znalec Dominik Kindermann. Příspěvek zveřejňuje nejen komentovanou edici nově objeveného katalogu této obrazárny, nalezeného v pozůstalosti brněnského archiváře Josefa Dosoudila, ale také další dosud neznámé prameny, které objasňují okolnosti a průběh celé zajímavé transakce, uskutečněné v letech 1800 až 1801. Současně se pokouší i o naznačení eventuálního vztahu zámecké obrazárny ve Fryšavě ke sběratelským aktivitám Johanna Adama Andrease knížete z Liechtensteinu, případně dalších uměnímilovných členů rodu, mj. knížat Gundakera a Aloise I. Josefa.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info