Spor o patronátní právo kostela v Kynšperku nad Ohří na přelomu 13. a 14. století. Diplomatická analýza listin v kontextu církevní správy pražského biskupství

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

FÜHRER Lukáš

Rok publikování 2017
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Více než dvacet let trvající spor o patronátní právo kostela Panny Marie v Kynšperku nad Ohří, který se naplno rozhořel počátkem devadesátých let 13. století mezi pražskými křížovníky s červenou hvězdou a cisterciáckým klášterem ve Waldsassen, je na svou dobu poměrně obšírně dokumentován množstvím diplomatických pramenů. Tyto prameny – listiny – nám umožňují vhlédnout nejen do právní podstaty, průběhu a rozuzlení sporu, ale dávají prostor k analýze jejich vzniku, a to i v kontextu dalšího diplomatického materiálu té doby. Druhá polovina 13. století se nese v duchu konsolidace církevní správy pražského biskupství a s ní související kvalitativní (a konec konců i kvantitativní) proměnou diplomatického materiálu. Listiny vzniknuvší (nejen) v diplomatickém prostředí pražských biskupů se v této době zásadním způsobem proměňují vlivem pronikání římského i kanonického práva do správních struktur a dalších faktorů (např. formulářové sbírky); jejich nejen obsahová, ale i formální (diplomatická) analýza pak může přispět k pochopení toho, jakými prostředky a jakým způsobem listiny vznikají a tím i lépe porozumět mechanismům církevní správy ve sledovaném období. Předkládaná studie se na příkladu kauzy sporu o patronátní právo kostela v Kynšperku nad Ohří pokusí zamyslet se nad otázkou, jak listinný materiál související s uplatňováním patronátních práv vzniká, jak je ovlivněn právním, resp. správním prostředím pražské diecéze druhé poloviny 13. století, ale současně, jak vlastní listiny slouží jako prostředek k uplatňování biskupské správy v té době.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info