Počátky urbanizace a vznik měst v Itálii

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠTĚPÁNEK Tomáš

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Člověk, stavba a územní plánování : sborník ke kolokviu
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Urbanization; Early Iron Age; End of the Bronze Age; Cities; Ancient Italy; Italic people; Latins; Umbrians; Samnites; Sabines
Popis Na počátku první tisíciletí př. n. l., to znamená na přelomu doby bronzové a železné, se v antické Itálii odehrává klíčová změna v sídlištním systému. Rozptýlené vesnicko-pastevecké osídlení z počátku námi sledovaného období se mění a vznikají proto-urbánní sídlištní jádra, která se dále urbanizují a stratifikují. Na konci námi sledovaného období z těchto sídlištích jader mohou (ale nemusí) vzniknout plně urbanizovaná centra - města, která se stanou symbolem civilizovaného světa. K celkem dobře známým a prozkoumaným etruským městům se přidávají nové výzkumy z Latia a okrajových oblastí (Umbrie, jihovýchodní Itálie). V každém z těchto regionů probíhá proces urbanizace rozdílně, což mohlo být způsobeno jejich rozdílným stupněm vývoje, ale také přírodními a ekonomickými podmínkami. V tomto příspěvku shrnu dostupné poznatky o měnícím se sídlištním systému u Italiků (Latinů, Umbrů, Samnitů a Sabinů). Dále popíši jednotlivé fáze urbanizace, probíhající od 10. do 8. století př. n. l., kdy se osídlení mění z pre-urbánního, přes překotný vznik proto-urbánních center až k vytvoření urbánních systémů a měst samotných. V konečném důsledku tyto procesy povedou ke vzniku jednoho z největších a nejmocnějších měst - Říma, které později ovládne celé antické Středomoří.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info