Regular graveyard in the stronghold versus settlement burials in the bailey. Comparison of Early Medieval populations from Pohansko (Czech Republic)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Regulérní pohřebiště z areálu hradiska versus disperzní pohřebiště v rámci sídlišť na předhradí. Porovnání raně středověké populace z Pohanska (Česká republika)
Autoři

KALOVÁ Kateřina PŘICHYSTALOVÁ Renáta BOBEROVÁ Kateřina PAVLŮSKOVÁ Alena

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Anthropologischer Anzeiger
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.schweizerbart.de/papers/anthranz/detail/74/87519/Regular_graveyard_in_the_stronghold_versus_settlement_burials_in_the_bailey_Comparison_of_Early_Medieval_populations_from_Pohansko_Czech_Republic
Doi http://dx.doi.org/10.1127/anthranz/2017/0680
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Middle Age; paleopathology; biological stress indicators; traumatic lesions; dental caries; population study
Popis Cílem této studie je stanovení možných rozdílů ve výskytu biologických stresových markerů (cribra orbitalia, lineární hypoplazie zubní skloviny), zubních kazů, tělesného zatížení (Schmorlove uzly) a stop po traumatech (traumatické léze) v populacích pohřbených na kostelní nekropoli (příklad: pohřebiště u prvního kostela, 9. – poč. 10. stol) a populacích pohřbených na tzv. sídlištních disperzních funerálních areálech (příklad: jižní předhradí, 2. pol. 9. stol. – poč. 10. stol.) z lokality Pohansko u Břeclavi (Česká republika). Cribra orbitalia a hypoplazie zubní skloviny nevykazovaly větší rozdíly mezi populacemi. Na druhou stranu, společný výskyt obou markerů byl statisticky odlišný a rozdíl ve vyšších věkových kategoriích by mohl naznačovat rozdílné životní podmínky obou populací. V populaci z jižního předhradí byl identifikován nižší výskyt zubního kazu. Charakter postkraniálních traumatických lézí u obou populací ukazuje spíš na nehody, než na bojová zranění. Nicméně, v porovnání s populací z Mikulčic je zaznamenán vyšší výskyt úrazů v kraniální oblasti, který snad poukazuje na vyšší podíl interpersonálního násilí v populaci z Pohanska. Vysoký počet zhojených zranění tvářové části lebky u mužů z jižního předhradí by mohla naznačovat vyšší pravděpodobnost jejich účasti v bojových akcích.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info