Solution spaces of homogeneous linear difference systems with coefficient matrices from commutative groups

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Prostory řešení homogenních lineárních diferenčních systémů s maticovými koeficienty z komutativních grup
Autoři

HASIL Petr VESELÝ Michal

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Difference Equations and Applications
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1080/10236198.2017.1326912
Obor Obecná matematika
Klíčová slova Limit periodicity; almost periodicity; almost periodic sequences; almost periodic solutions; linear difference equations
Popis Jsou analyzovány prostory řešení limitně periodických homogenních lineárních diferenčních systémů, přičemž matice koeficientů uvažovaných systémů jsou brány z komutativní grupy, která nemusí být ohraničená. Zvláště jsou studovány takové systémy, jejichž fundamentální matice nejsou asymptoticky skoroperiodické nebo které mají řešení mizející v nekonečnu. Je identifikována jednoduchá podmínka na maticovou grupu, která zaručuje, že studované systémy tvoří hustou podmnožinu v prostoru všech uvažovaných systémů. Získané výsledky vylepšují předchozí známé věty o neskoroperiodických a neasymptoticky skoroperiodických řešeních. Poznamenejme, že prvky matic koeficientů jsou brány z nekonečného tělesa s absolutní hodnotou a že je studován také odpovídající skoroperiodický případ.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info