Ve společenství bohů a hrdinů : Mýty antického světa v české a moravské nástěnné malbě šlechtických venkovských sídel v letech 1650–1690

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NOKKALA MILTOVÁ Radka

Rok publikování 2016
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Publikace mapuje mytologickou nástěnnou malbu v českých zemích v 17. století. Šíře vytyčené problematiky je obrovská, protože takřka všechny palácové a zámecké komplexy, které byly v průběhu barokního období dekorovány, nesou na svých stropech či stěnách malby s mytologickou látkou. Proto byl tento výzkum omezen několika zásadními kritérii, od časového po funkčně-geografické. Předně se publikace zaměřuje na časové rozpětí mezi léty 1650–1690, na dobu, která bývá obecnými stylovými kategoriemi nazývána raným barokem a kdy české země procházely rozsáhlou obnovou po třicetileté válce. Tato perioda stále představuje v české uměleckohistorické historiografii největší vakuum. Cílem této publikace rozhodně nemá být představení vyčerpávajícího katalogu veškeré mytologické malby 17. století dochované v českých zemích. Nýbrž na sevřeném a dostatečně velkém vzorku ukázat reprezentační strategie objednavatelů, tendence malby 17. století a interpretační možnosti při posuzování mytologické malby obecně. První část této práce se obrací k detailní analýze výzdob patnácti šlechtických venkovských rezidencí druhé poloviny 17. století: zámků Nové Město nad Metují, Štěkeň, Náměšť nad Oslavou, Kroměříž, Roudnice nad Labem, Milešov, Lnáře, Libochovice, Děčín, Nový Falkenburk, Plumlov, Holešov, Radíč, Nový Hrad u Jimlína a Doudleby nad Orlicí. Na půdorysu tohoto základního výzkumu jsou v rámci oněch patnácti zámeckých výzdob sledovány širší kulturněhistorické aspekty mytologické malby 17. století v českých zemích, a to následující: formální inspirace a vzorové rezidence; reprezentační strategie šlechty; možnosti interpretace mytologické malby v souvislosti s trojím výkladem antických mýtů v dílech mytografů a vztah nástěnných maleb k prostorovému členění rezidencí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info