Středověký olověný amulet z hradiště Dřevíč (k.ú. Kozojedy, o. Rakovník)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

URBANOVÁ Daniela HAVEL Dalibor BLAŽKOVÁ Kateřina KNAUBER Konrad ŠÁMAL Zdeněk

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archeologické rozhledy
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova Early Middle Ages; hillfort; Christian amulet; spectral analysis; palaeographic analysis; adiuro; alb (elf); Latin miniscule; Bohemia
Popis V roce 2014 byl při pravidelných průzkumech stavu orané plochy a erodovaných zalesněných svahů polykulturního hradiště Na Dřevíči u Kozojed (o. Rakovník, obr. 1) nalezen detektorem kovů olověný amulet s vyrytým latinským textem. Tento předmět nemá v českém prostředí dosud srovnatelné analogie a jeho určení proběhlo až na základě porovnání s nálezy olověných destiček s latinskými texty z německého a skandinávského prostředí z 11 . – 13. století, jež byly ve většině případů za účelem přečtení „rozvinuty“. V tomto příspěvku prezentujeme, okolnosti a kontext nálezu, výsledky mikroskopického pozorování, popis amuletu a výsledky materiálových analýz, včetně vytvoření modelových vizualizací struktury olověné tabulky, překlad a komentář latinského textu a jeho zasazení do širšího kontextu analogických nálezů z Evropy, paleografický rozbor. Prováděné analýzy zároveň otevírají dosud problematiku nedestruktivního zkoumání artefaktů výjimečných svým provedením. Obvyklé postupy rozvinutí olověného plechu jsou invazivní a neumožňují zachovat autenticitu předmětu v jeho původní složené podobě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info