Funkční význam hERG: od fyziologické role po cíl protinádorové terapie

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠATKOVÁ Júlia BÉBAROVÁ Markéta

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Vnitřní lékařství
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Fyziologie
Klíčová slova cancer; epilepsy; hERG; KCNH2; K+ channel; LQTS; membrane potential; muscle contraction; proliferation; schizophrenia
Popis Lidský ether-a-go-go příbuzný gen (hERG; oficiálně označovaný jako KCNH2), kóduje strukturu proteinu tvořícího alfa podjednotku napěťově řízeného iontového kanálu, který vede rychlou složku opožděného K+ proudu z buňky (IKr). Tento proud hraje významnou úlohu zejména v repolarizaci srdečních buněk. Mutace v genu hERG vedou k projevům dědičných syndromů, které jsou charakteristické prodloužením nebo zkrácením intervalu QT na elektro­kardiogramu a vznikem život ohrožujících arytmií. Tato práce představuje kanály hERG i jako součást regulačních mechanizmů kontraktilní činnosti hladkého svalstva, aktivity neuronů, uvolňování některých hormonů i proliferace a apoptózy nádorových buněk. Zmíněná jsou rovněž onemocnění plynoucí z poruchy funkce těchto kanálů a také možnosti využití genu/kanálu hERG jakožto diagnostického markeru a možného terapeutického cíle u různých onemocnění, zejména u nádorových.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info