Introduction to the Computerized Historical Linguistic Database of the Latin Inscriptions of the Imperial Age - How does it work? Some case studies of data collection issues (IlAlg 2, 1937, 1340, 1365, 1079)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Úvod do digitální historicko-lingvistické databáze latinských nápisů císařské doby - Jak to funguje? Vybrané případové studie k problematice sbírání dat
Autoři

GACHALLOVÁ Natália

Rok publikování 2017
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Příspěvek se zabýval specifickými problémy a výzvami spojenými se sbíráním dat pro digitální Historicko-lingvistickou databázi latinských nápisů císařské doby, která je společným projektem Ústavu lingvistiky u Maďarské akademie věd a latinské sekce Eötvös Loránd University v Budapešti. Databáze dokumentuje "chyby" a odchylky od klasického úzu latiny, které ilustrují vývoj tzv. lidové latiny. Byly prezentovány vybrané případové studie vycházející ze sbírání dat z 2. vydání korpusu Inscriptions Latines de l'Algérie, konkrétně z nápisů IlAlg 2, 1937, 1340, 1365, a 1079. Příspěvek analyzoval prvky typické pro lidovou latinu a možnosti jejich kódování ve zmíněné databázi. Diskutované problémy byly konkrétně : fonetické změny typické pro vývoj lidové latiny (vocalismus: y > V; voc.-v-voc.> B; y > I; lv > LB; ae > E; consonantismus: qu > CV; aspiratio vitiosa); změny v deklinačním systému (dat./abl. pl. -(I)BVS pro –is / decl. III. pro II; decl. IV pro II; fem. pro masc.), a syntaktické a grafické odchylky (permixtio syntagmatum; litterae perperam incisae; litterae superfluae; archaismus).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info