Způsob eliminace změn hmotnosti závaží vyvolaných znečištěním povrchu závaží, zařízení k provádění tohoto způsobu a závaží s povrchovou úpravou pro eliminaci změn hmotnosti

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SŤAHEL Pavel ČERNÁK Mirko PETERKA František

Rok publikování 2016
Druh Patent
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Vydavatel Úřad průmyslového vlastnictví
Stát vydání Česká republika
Číslo patentu 306427
www https://isdv.upv.cz/webapp/webapp.pts.det?xprim=10084346&lan=cs&s_majs=&s_puvo=&s_naze=&s_anot=
Popis Kovová přesná závaží (1) používaná především v laboratorních podmínkách se v průběhu používání na povrchu znečišťují a kontaminují, např. z okolního vzduchu, dotykem rukou, adsorpcí vody apod. Nečistoty (3) způsobují nárůst hmotnosti závaží (1) nad povolenou toleranci, což vede k přeřazení závaží (1) do nižší třídy přesnosti a k nutnosti nákupu nového závaží (1). Podle vynálezu se závaží (1) opatří na povrchu fotokatalytickou vrstvou (2), na kterou adsorbují nečistoty (3), a znečištěné závaží (1) se pak ozařuje elektromagnetickým zářením (9) o vlnové délce od 0,2 do 1000 nm. Při následné fotokatalytické reakci se nečistoty (3) převedou do plynné fáze (10) a odvedou se z povrchu závaží (1), které se tak navrátí na původní nominální hodnotu své hmotnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info