Problematika prevence syndromu stáří ve výchově ke zdraví

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

REISSMANNOVÁ Jitka

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference ŠKOLA A ZDRAVÍ V 21. STOLETÍ: sborník za roky 2014 a 2015.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova prevention, health education, health literacy, health competencies, geriatric syndrome, geriatric syndrome simulation model
Popis současné době narůstá podíl starší populace a stagnuje (nebo jen velmi pozvolna narůstá) generace mladší. V roce 2050 je očekávaný podíl starší generace 65+ v naší republice 33 %. Je žádoucí, aby do seniorského věku vstupovali jedinci s minimem manifestovaných chorob, v dobré kondici a se zachovanou soběstačností. Jedním z možných řešení je včasná prevence syndromu stáří. V této prevenci hraje klíčovou roli výchova ke zdraví realizovaná na základních školách, protože prevence syndromu stáří začíná již v dětském věku (jedná se zejména o prevenci aterosklerózy a osteoporózy). V loňském roce zahájila Katedra výchovy ke zdraví PdF MU spolupráci s Klinikou interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU, s cílem vzdělávat studenty oboru Výchova ke zdraví v oblasti prevence syndromu stáří. Součástí výuky je také simulace, která umožňuje prožitek fyzických změn (sehnutí zad, omezení sluchu, omezení zraku, ztuhnutí kloubů, svalová slabost) doprovázejících stáří a zároveň vede k větší empatii k lidem v seniorském věku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info