Problematika experimentálního výzkumu buddhistických meditací

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOTHEROVÁ Silvie

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociální studia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://socstudia.fss.muni.cz/sites/default/files/05_Problematika_experimentalniho_vyzkumu_Kotherova.pdf
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Buddhist meditation; body image distortion; meditation techniques; experimental design; Rubber Hand Illusion
Popis Meditace byly předmětem moderního vědeckého výzkumu od 60. let minulého století. V psychologickém výzkumu se zdůrazňuje jejich pozitivní vliv na zdraví člověka, což je součástí strategií šíření buddhizmu na Západě a doposud tento přístup vedl k jednoduché psychologizaci meditací ignorujíce jejich kulturní, historické a náboženské aspekty.Tato tendence je také spojena s nízkou metodologickou kvalitou výzkumu, kdy je na meditaci nahlíženo jako na černou skříňku, která nějak působí na člověka. Tato studie se snaží o odlišný přístup k experimentálnímu výzkumu meditace založeném na důkladné definici konkrétního typu meditační techniky a jejích prvků a zaměřuje se na její dopady na narušení tělesného obrazu jedince. Studie se nezaměřuje výhradně na popis experimentální procedury a výsledků, ale snaží se ukázat čtenáři, jak postupovat při řešení mnoha náročných metodologických problémů v rámci experimentálního výzkumu meditací. Ten si žádá integrovaný interdisciplinární přístup spojený s mnoha oblastmi expertízy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info