Muzejnictví jako specifický faktor formování kolektivní identity a paměti původních německy mluvících obyvatel brněnského jazykového ostrova

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KIRSCH Otakar

Rok publikování 2016
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Předložená kapitola analyzuje specifické formy, způsoby a motivace působení muzeí vlastivědného zaměření na některé typy kolektivní identity a paměť obyvatel brněnského jazykového ostrova v rámci jejich života v původní vlasti i po následném vysídlení z tehdejšího Československa. Konkrétně se jedná o dvě muzejní instituce – původní v Želešicích u Brna a druhé v Erbachu, tedy ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kam byla početná část příslušníků této komunity vysídlena po druhé světové válce. Zkoumaný fenomén je sledován v celkem čtyřech časových periodách (první a druhá republika, protektorát, období 1945–1989 a současnost), což umožňuje vnímat vývoj problematiky v kontextu zásadních společenských změn vyvolaných událostmi tzv. krátkého dvacátého století (1914–1991). Muzejnictví je zde představeno jako významný faktor pro uchování národní i regionální identity a jako udržovatel kolektivní paměti včetně fenoménů s ní úzce souvisejících, jako je kolektivní trauma či zapomínání, čehož dosahuje především prostřednictvím ukazování autentických předmětů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info