Kolektivní násilí na fotbalovém stadionu v Port Saídu, Egypt. Kořeny a politické souvislosti.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MACEČEK Tomáš VESELÝ Adam

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Rexter
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://www.rexter.cz/kolektivni-nasili-na-fotbalovem-stadionu-v-port-saidu-egypt-koreny-a-politicke-souvislosti-collective-violence-at-port-said-football-stadium-roots-and-political-context/2016/12/27/
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Al-Ahly; Al-Masry; Arab Spring; Collective Violence; Egypt; Football; Hooligans; Political Context; Port Said; Riot.
Popis Tento článek analyzuje jeden z největších případů kolektivního násilí na fotbalovém stadionu v Egyptě, ve městě Port Saíd. Násilí mezi fanoušky domácího týmu Al Masry a hostujícího týmu Al Ahly dne 1.února 2012 si vyžádalo 74 obětí a pět stovek zraněných. Tato případová studie není omezena popisem střetů, ale zkoumá taktéž politický konext této tragédie. Fotbal hrál důležitou roli v událostech změny režimu v rámci Arabského jara a zatímco fanoušci Al Masry byli loajální Mubarakovu režimu, fanoušci káhirského týmu Al Ahly stáli v čele protivládních protestů. Když si uvědomíme, že fotbalové fanouškovství bylo vždy jedním ze způsobů vyjadřování politických názorů, jinak ilegálních, politickýc kontext a teoretické ukotvení Charlese Tillyho jsou klíčovými elementy pro analýzu událostí na stadionu v Port Saídu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info