Pečují čeští optimisté o své zdraví aktivněji? Hlavní výstupy dekády výzkumů vztahu mezi optimismem a chováním souvisejícím se zdravím

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DOSEDLOVÁ Jaroslava

Rok publikování 2016
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Příspěvek se věnuje vztahu optimismu/pesimismu ke zdraví, ke zdravotním steskům a k chování, které se zdravím souvisí. Teoretický přehled je doplněn prezentací nejvýznamnějších výstupů řady výzkumných studií, které autorka společně se spolupracovníky zpracovávala jako řešitelka v rámci tří na sebe navazujících projektů podporovaných Grantovou agenturou ČR. Výsledky získané na souborech českých respondentů (N=4501; N=1617; N=1252) jsou doplněny aktuální dílčí studií, která ověřuje prokazatelnost vztahu mezi dispozičním optimismem a jednotlivými komponentami chování souvisejícího se zdravím u dospělých respondentů v ČR (N=88) a v USA (N=88). Ve světové odborné literatuře je větší míra optimismu spojena s větší aktivitou obecně i specificky ve vztahu k vlastnímu zdraví (Ylöstalo, 2003; Giltay, 2007; Posadzki, 2010). U českých dospělých respondentů se nám ani v jednom výzkumném projektu nepodařilo tento vztah plně prokázat, dispoziční optimismus je opakovaně v průkazném vztahu pouze ke komponentě „péče o duševní hygienu“. U amerických respondentů dispoziční optimismus významně koreluje rovněž s komponentou „péče o duševní hygienu“ a navíc i s komponentami chování „zdravá výživa“, „užívání návykových látek“ a „prevence“. Tyto výsledky poukazují na kulturní podmíněnost ověřovaných vztahů, být optimistou či pesimistou v ČR neovlivňuje tolik péči o zdraví, významnějšími prediktory se jeví být dispoziční a demografické charakteristiky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info