„My“ očima Turků. Evropa a Evropané v osmanských ilustrovaných rukopisech 16. století

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RENDLOVÁ Kristýna

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Opuscula Historiae Artium
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova Ottoman Empire; illustrated manuscripts; Ottoman miniature painting; Islamic miniature painting; Islamic art
Popis Tématem studie je reflexe osmanského imperialismus 16. století v zobrazování Evropanů, jejich měst a s nimi spjatých historických událostí v dobových osmanských ilustrovaných rukopisech. V 16. století se Osmanská říše nacházela na svém mocenském i kulturním vrcholu a dosáhla i největšího územního rozmachu, což si žádalo adekvátní reflexi na poli umění. Jedním z důsledků bylo ustanovení nového literárního žánru, şehnâme, tedy osmanských ilustrovaných dějin, jež měly jakožto nástroj imperiální ideologie primárně dokumentární a reprezentativní funkci. Když sultán Süleymân I. obrátil v teritoriální expanzi pozornost k Evropě, začaly se ilustrace osmanských şehnâme plnit vyobrazením Evropanů, jejich měst a s nimi spjatých historických událostí. Nejznámějším příkladem je rukopis Süleymânnâme (Kniha Süleymânova), jež za doprovodu četných ilustrací líčí v panegyrickém verši Süleymânovy vojenské úspěchy u Bělehradu, Moháče či na Rhodu. Kromě vyobrazení bitev a dobývání však v osmanských rukopisech nalezneme i zpodobnění evropských poselstev, Evropany účastnící se osmanských slavností či topografická zobrazení evropských měst. Občasně jsou ilustrovány i texty líčící světové dějiny, přičemž zájem vzbuzovaly zejména popisy Nového světa, v nichž Evropané vystupují jako objevitelé. V zobrazování Evropanů, souhrnně Osmany nazývaných Firengler, tedy Frankové, pak byly uplatňovány mnohé stereotypy. Turecká představa Evropanů v 16. století si v tomto ohledu nic nezadala s evropským vnímáním Turků, a lze tak najít mnohé paralely s pozdějším evropským orientalismem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info