Who are those healthy behaved? The analysis of the relationship between personality and health-related behavior

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Kdo jsou ti, kteří produkují zdraví chování? Analýza vztahu mezi osobností a chováním souvisejícím se zdravím
Autoři

HAVIGEROVÁ Jana Marie DOSEDLOVÁ Jaroslava BUREŠOVÁ Iva

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference The European Proceedings of Social & Behavioural Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://www.futureacademy.org.uk/files/images/upload/15_4630_7303_fullText.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.15405/epsbs.2016.11.15
Obor Psychologie
Klíčová slova Health related behaviour; personality traits; responsibility; emotional stability; sociability
Popis Příspěvek se zabývá problematikou zdraví-souvisejícího chování. Studie je součástí rozsáhlého výzkumu „Zdraví podporující a zdraví poškozující chování: determinanty, modely a konsekvence“ (GA13-19808S). Cílem prezentované studie je nalézt vztah mezi osobnostními proměnnými (měřeno dotazníkem GPP-I) a chováním souvisejícím se zdravím(měřeno Health-Related Behaviour Scale, Dosedlová et al. 2013). Výzkumný soubor sestával z N=650 vysokoškolských studentů(61.1% women and 38.9 % men) ve věku 18-26 let. Metodou klastrové analýzy provedené na deseti faktorech chování souvisejícího se zdravím byly detekovány tři životní styly. Super zdravě se chovající sutdenti, na rozdíl od studentů produkujících zdravé a nezdravé chování, je pozorováno prokazatelně častěji u žen a osob žijících v partnerském vztahu. Pro detekování rozdílů v osobnostech osob produkujících chování reprezentované třemi odlišnými životními styly (super zdravé, zdravé a nezdravé) byly použity metody korelační analýzy a analýzy rozptylu. Výsledky ukazují, že mezi osobností a životním stylem existuje těsný vztah. Nejsilnější vztah byl u vysokoškoláků nalezen mezi chováním souvisejícím se zdravím a těmito osobnostními rysy: zodpovědnost a stabilita (čím nižší zodpovědnost a stabilita, tím nezdravější životní styl). Zajímavá je tendence svázaná s rysem sociabilita: čím vyšší sociabilita, tím větší tendence produkovat některý z krajních typů chování (nezdravý nebo superzdravý). Vysloveny jsou hypotéza o vlivu zvyšující se pravděpodobnosti početí a ochranného působení primárního rodinného prostředí na volbu chování souvisejícího se zdravím.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info