Probuzeni se vzpomínkou : inkubace v kultu Asklépia a její vliv na fungování paměti

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GLOMB Tomáš

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio : revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Asclepius; incubation ritual; abaton; iamata; cognitive sciences; neuroscience; affective expectations; extended cognition; epidemiology of representations; cultural transmission; sleep; emotions; consolidation of memory; long lasting memories
Popis Tato studie se pokouší odhalit ty z faktorů, které mohly přispívat k úspěšnému šíření kultu boha Asklépia, ale jsou tradičními metodami historických věd jen obtížně uchopitelné. Na rozdíl od klasické historiografie totiž bude nahlížet na daný problém z jiné teoretické perspektivy, a to pomocí teorií představených v široké oblasti kognitivních věd (obzvláště za pomoci epidemiologie reprezentací Dana Sperbera a konceptu aktivního externalismu Andyho Clarka). Konkrétněji se tato studie pokusí prozkoumat procesy v lidském těle a mysli, které mohly hypoteticky podpořit přenos mentálních reprezentací spojených s kultem Asklépia mezi obyvateli helénistického světa. Důležitým rysem léčitelského Asklépiova kultu byla praxe inkubace. Nemocní byli nejprve vpuštěni do Asklépiovy svatyně k počátečnímu očištění a přípravným obětem. Následně Asklépiovi kněží zjistili věštbou, zdali je bůh přítomen a nakloněn nemocné navštívit. V případě příznivé věštby účastníci strávili noc v abatu, vnitřní svatyni Asklépiova chrámu, kde se jim měl ve snu zjevit Asklépios ve své lidské podobě nebo v podobě hada či psa. Podle tabulek vyvěšených v Asklépiových chrámech bůh buďto nemocnému sdělil léčebnou radu, nebo jej přímo vyléčil pomocí dotyku, polibku či operace. Po probuzení Asklépiovi kněží sny pacientů zaznamenali a vyložili. V Asklépiových chrámech byly také vyvěšovány tabulky o zázračných vyléčeních, které mohly u jejich čtenářů vyvolat emocionální vzrušení a zintenzivnit očekávání pacientů. Výsledky neurobiologických experimentů naznačují, že emocionální vzrušení v kombinaci s následným spánkem mohou vést k živým a dlouhodobým vzpomínkám z předchozí události. Takto posílené vzpomínky mohly být v paměti starověkého člověka na lepší pozici než jiné, což je zároveň mohlo zvýhodňovat v kulturním přenosu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info