V depresi společně: klinické implikace kvalitativního výzkumu prožívání terapeutů s depresivním klientem.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROUBAL Jan

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychoterapie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova depression; psychotherapy; experience of therapist; qualitative research; connecting research and practice
Popis Práce s depresivními klienty představuje významnou zátěž pro psychoterapeuty samotné. Článek poskytuje teoretický rámec pro popis prožitků psychoterapeuta, které se objevují v terapeutické situaci s depresivním klientem. Text představí model vycházející z kvalitativní studie, ve kterém je prožívání psychoterapeutů konceptualizováno jako „Prožitková oscilace“ mezi sdílením depresivního prožitku s klientem a oddalováním se od něj. Vývoj této oscilace v průběhu psychoterapeutického sezení zachycuje výsledný teoretický model „Trajektorie spoluprožívání deprese“, který rozlišuje šest fází: 1. Sdílení depresivní zkušenosti, 2. Obrat k sobě, 3. Snaha o změnu symptomů, 4. Vzdalování se od depresivního prožitku, 5. Obrat ke klientovi, 6. Zaměření na vztah. Výsledky studie jsou propojeny s terapeutickou praxí tak, aby byl model využitelný pro terapeuty při orientaci ve vlastních prožitcích a při jejich zvládání. Závěrem text nabízí vyplývající vodítka pro psychoterapeutickou práci s depresivními klienty.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info