Naujas požiúris i Krisijono Donelaičio "Metu" kompozicija

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Nový pohled na kompozici "Ročních dob" Kristijonase Donelaitise
Autoři

ŠEFERIS Vaidas

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Kristijono Donelaičio reikšmés
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova Donelaitis; Donalitius; Lithuanian literature; Lithuania; Baltic languages; Baltic literatures; philology; literature; composition; text structure
Přiložené soubory
Popis V příspěvku jsou shrnuty hlavní závěry několikaletého výzkumu autora na téma kompoziční výstavby „Ročních dob“ Kristijonase Donelaitise. Po stručném představení východisek dvou nejvlivnějších kompozičních koncepcí tohoto díla - Rhesovy (formulované roku 1818) a Nesselamanovy (1869) - následuje analýza jejich slabých míst a návrh syntetizujícího pohledu na „Roční doby“, jež dvě zmíněné koncepce (zdánlivě nemající žádné styčné body) propojuje do nového konceptu. Textová a kompoziční koheze „Ročních dob“ je zde zvažována nikoli jako neměnný parametr celého díla, nýbrž jako dynamický jev, jemuž jsou typické značné fluktuace. Jednak se tu projevují rozdíly (a) v míře kompoziční koherence mezi paradigmatickou a syntagmatickou rovinou textu, (b) jsou zřetelné diference v síle kompoziční kontroly textu v závislosti na rozsahu zvažovaného fragmentu: (a) paradigmatická výstavba „Ročních dob“ je nesmírně symetrická a stabilní, staví na protikladu dvou etických konceptů – ctnosti a neřesti – a v sémantickém plánu je naprosto neměnná v celém rozsahu „Ročních dob“, kdežto syntagmatická výstavba textu je mnohem méně důsledná, postrádá makrokompoziční přesah a jasně definovanou linearitu vyprávění; (b) Donelaitis dokonale ovládá kompoziční strukturu svého textu v menším textovém rozsahu (zpravidla nepřesahujícím tři scénické obrazy), ale nemá žádné kompoziční schéma, které by definovalo a usouvztažňovalo jednotlivé částí textu v makrokompozičím měřítku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info