Názory vysokoškolských studentů na využívání primární prevence závislostního chování - ohlédnutí

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference ŠKOLA A ZDRAVÍ V 21. STOLETÍ: sborník za roky 2014 a 2015
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova activity; questionnaire; addictive behaviour; addictive substances; prevention; risk; student; survey; research; university; addiction
Popis Metodou anonymního dotazování byl osloven vzorek prezenčních studentů Masarykovy univerzity. Nábor respondentů byl prováděn pomocí metody sněhové koule. Výzkumná studie byla zaměřena na zkušenosti studentů s primární prevencí závislostního chování na střední a vysoké škole, jejich názory a postoje. Sebraná data byla statisticky analyzována. Všichni respondenti se s prevencí závislostí setkali na střední škole, většinou byla prováděna velmi formálně. Více než 20 % vzorku bylo na Univerzitě osloveno prevencí závislostí, respondenti studovali zejména na fakultě pedagogické a lékařské. Preventivní aktivity realizované mimo fakulty se vyskytovaly řídce. V rámci prevence jsou využívány zejména monologicky vedené přednášky, jejich náplní je především problematika alkoholismu a tabakismu, chybí dostatek času, návaznost a systematičnost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info