Analýza okolností vzniku a řešení závislosti na metamfetaminu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference ŠKOLA A ZDRAVÍ V 21. STOLETÍ: sborník za roky 2014 a 2015
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova informant; case studies; methamphetamine; addictive substance; observation; prevention; family; interview; research; addiction; health
Popis Metamfetamin (pervitin) představuje silnou drogu, která je zneužívána pro své rychlé a několik hodin trvající budivé účinky. Možnost závislosti, infekce při nitrožilní aplikaci, poškození všech kvalit zdraví, sociální deklasace a konflikty se zákonem se řadí k typickým rizikům ohrožujícím jeho konzumenty. Záměrně byl vybrán a osloven vzorek 3 bývalých uživatelů závislých na pervitinu a jejich rodičů. Pomocí případové studie, pozorování a polostrukturovaného rozhovoru byly hledány odpovědi na možnosti léčby, prevence, rodinného zázemí, spolupráce rodiny a školy a zařazení abstinujících osob do života. Názory informantů na léčbu závislosti na pervitinu, spolupráci školy a rodiny a rodinné zázemí nejsou jednotné, shodnou se v případě nezbytnosti prevence, nutnosti dlouhodobé podpory a žebříčku životních hodnot. Se závislostí na pervitinu lze úspěšně bojovat v případě, že má jedinec dobré rodinné zázemí, podporu nejbližších, aktivně spolupracuje s odborníky. Je však třeba jej „přeprogramovat“, změnit jeho nebezpečné návyky a vzorce chování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info