Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2016 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Kvasný Průmysl |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Mikrobiologie, virologie |
Klíčová slova | Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces |
Popis | Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva. |
Související projekty: |