Samuel Steinherz (1854-1942) und Bertold Bretholz (1862-1936) - zwei Parallelen jüdischen Lebens in den böhmischen Ländern

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Samuel Steinherz (1854-1942) a Bertold Bretholz (1862-1936) - dvě paralely židovského života v českých zemích
Autoři

STOKLÁSKOVÁ Zdeňka

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Avigdor, Benesch, Gitl. Juden in Böhmen, Mähren und Schlesien im Mittelalter. Samuel Steinherz zum Gedenken (1857 Güssing - 1942 Theresienstadt)
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://www.klartext-verlag.de/default.aspx?pg=3f86b0f1-b233-47b5-9b51-0943309b27bd
Obor Dějiny
Klíčová slova Samuel Steinherz; Bertold Bretholz; Judaica; Jewish akademics; University in Praque; History of science
Popis Samuel Steinherz a Bertold Bretholz patří k nejvýznamnějším židovským historikům českých zemí. Jejich životní cesty se však přiblížily až v závěru života, tak trochu z donucení okolnostmi. Vzrůstající německý nacionalismus vytěsnil do té doby nacionálně zaměřeného Bretholze z jeho přirozeného německého prostředí a Steinherzovi antisemitská „aféra“ v období jeho rektorského úřadu na universitě v Praze negativně vymezila jeho lidský, profesní a badatelský prostor. Oba pak hledali „centrum securitatis“, které nalezli v bádání o židovských dějinách, jež vedlo k jejich osobním kontaktům a vytvoření korektního až přátelského vztahu. Studie hledá paralely a odlišnosti jejich profesního a osobního života. Paralely převažovaly nad odlišnostmi: rodinný původ z čistě židovského prostředí, studium na Univerzitě ve Vídni a následný kurz na Ústavu pro rakouský dějezpyt, životní partnerka židovského vyznání, šťastný a dětmi obdařený rodinný život, úspěšné profesní působení, bohatá badatelská a publikační činnost a smutný závěr života: Steinherz zemřel v Terezíně roku 1942, mladší Bretholz možná vlastní rukou již roku 1936. Odlišný byl především jejich přístup k víře předků, zatímco Steinherz zůstal židem, konvertoval Bretholz k evangelické víře. Steinherz i Bretholz zosobňovali prototypy starých rakouských apolitických učenců s tradiční metodologií a kritickým pramenným studiem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info