„V proudu lepšího a dokonalejšího“ Perské koberce mění majitele: Antikva a některé aspekty aukčního trhu let 1948–1953

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

CHMELAŘOVÁ Marcela

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Opuscula historiae artium
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova art auctions; Antikva; National Cultural Committee; confiscated property; collecting art under socialism; sources on the history of the post-war art trade; the National Renewal Fund
Popis Politický vývoj v poválečném Československu, zejména po únoru 1948, s sebou jako důsledek boje proti „poražené“ společenské třídě nesl radikální vlastnicko – majetkové a strukturálně-sociální změny. Článek v této souvislosti poukazuje na některé aspekty dobového aukčního trhu v raném období formování totalitního režimu v letech 1948 – 1953. Množství konfiskovaných předmětů se již v předchozích letech nelegálními, ale i legálními cestami dostávalo do uměleckého obchodu, případně i přímo na zahraniční trh. Trvalý úředně nepodchycený tok konfiskovaného mobiliáře do soukromých rukou vedl v srpnu 1949 k zestátnění soukromých aukčních podniků pod hlavičkou n. p. Obchodní domy, monopolní sítě závodů Antikva. Pokračující nelegální toky uměleckého majetku podněcovaly střety mezi jednotlivými ministerstvy, oproti snaze o uchování „státního kulturního majetku“ ve veřejných fondech stály ekonomické zájmy státu procházejícího hospodářskou krizí. Zestátnění podnítilo programové ideologické usměrňování sféry sběratelství a uměleckého obchodu, projevilo se i v podobě deformovaných, uměle úřednicky stanovovaných cen.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info