Les confiscations dans les pays de la couronne de Boheme (dans la monarchie Habsbourg) apres 1620. Politique, justice, religion, finances

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Konfiskace v českých zemích (v habsburské monarchii) po roce 1520. Politika, práco. náboženství finance
Autoři

KNOZ Tomáš

Rok publikování 2015
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Pobělohorské konfiskace v habsburské monarchii jsou modelem získávání finančních prostředků do státní pokladny, který není zcela totožný s daňovým systémem, který však v krizové době po roce 1620 charakterizované porážkou stavovských povstání v jednotlivých zemích monarchie a třicetiletou válkou do značné míry berní systém nahrazoval jak co do cíle, tak co do prostředků a konkrétních postupů. Zároveň je důležité, že proces pobělohorských konfiskací je přímo modelovým vyjádření propojení raně novověkého světa politiky, práva, náboženství a financí a že v důsledku vede k proměnám v sociální struktuře elit i středoevropské společnosti jako celku. Jestliže pobělohorské konfiskace probíhaly do značné míry improvizovaně a byly předurčovány mimo jiné i složitou vojenskou situací, již roku 1634 po smrti císařského generalissima Albrechta z Valdštejna byl tento systém použit s větší právní i finanční akribií na modelu, který zahrnoval menší množinu osob i majetků. Snad i proto byly valdštejnské konfiskace úspěšnější i po stránce finanční efektivity a snad proto lze i v pramenech císařské dvorské komory sledovat toky peněz až k jednotlivým příjemcům. Těmi v tomto případě byly zpravidla císařští důstojníci, kteří jimi měli navíc vyplácet své vojáky a tak armádu pacifikovat po uzavření pražského míru roku 1635.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info