Nakladatelé, umělci a styly. Nakladatelské vazby jako předmět uměleckohistorického zájmu?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

URBÁNKOVÁ Lucie

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Opuscula historiae artium
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova publisher binding; book culture; speaking binding; Leipzig binding; 19th century; historicism; Art Nouveau
Popis Předkládaná studie se zabývá otázkou nakladatelských vazeb zejména 2. poloviny 19. století coby předmětu uměleckohistorického zájmu. Pokouší se o zmapování dosavadních názorů, týkajících se dané problematiky a o předložení nových dokladů a interpretací. Nakladatelská vazba, tedy vazba, používaná obvykle na celý náklad knihy, byla a mnohdy stále je vnímána jako pouhý průmyslový výrobek a nikoli jako ekvivalentní varianta volné umělecké činnosti. Dosud se jí v českém prostředí věnovalo, ve srovnání s ruční či historickou vazbou, málo pozornosti. Na základě hlubšího průzkumu lze však tento typ vazby, vyráběný ve velkých nakladatelstvích v 19. a na počátku 20. století, zařadit mezi významné dokumenty duchovní, umělecké, kulturní, industriální a sociální historie. Z pohledu historika umění jsou nakladatelské knižní vazby zajímavou a ve své mnohotvárnosti bohatou oblastí, která dokumentuje proměnu, v podstatě zápas ručně vyráběných a umělecky dekorovaných knih s výrobou strojovou. Industriální nakladatelské vazby v sobě zahrnují jak zrod moderního designu, tak doklad činnosti umělecké i spolupráce knihařské a nakladatelské, která představovala spojení mezi tradičním řemeslem a moderním uměleckým ztvárněním. Dílčí závěry jsou pak ilustrovány konkrétními příklady.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info