Dvě koncentrace epigravettských artefaktů v Mohelně-Plevovcích

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠKRDLA Petr BARTÍK Jaroslav RYCHTAŘÍKOVÁ Tereza

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Přehled výzkumů
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.academia.edu/16563427/Two_Epigravettian_artifact_clusters_in_Mohelno-Plevovce_Dv%C4%9B_koncentrace_epigravettsk%C3%BDch_artefakt%C5%AF_v_Moheln%C4%9B-Plevovc%C3%ADch
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Moravia; Mohelno; Late Upper Paleolithic; Epigravettian
Popis Na lokalitě Mohelno-Plevovce byly mimo jiné prozkoumány dvě specifické koncentrace štípaných artefaktů (AC1 a AC2). Soubory z obou koncentrací vykazují takřka shodné znaky. Artefakty byly vyráběny z importovaných surovin - převažujícího eratického silicitu, který doplňují ojedinělé kusy z radiolaritu a výjimečně se vyskytl i obsidián. Industrie je výrazně čepelová, charakterizovaná dlouhými a nápadně rovnými (bez výrazného prohnutí ve směru osy) čepelemi a mikročepelemi, jež byly bipolárně sbíjeny z dvoupodstavových jader. V typologickém spektru převažují mikročepele s otupeným bokem. Některé z těchto mikročepelí mají na konci příčnou retuš. V jednom případě je příčná retuš na obou koncích a artefakt je možné klasifikovat jako obdélník. Ostatní nástroje (škrabadla, rydla, retušované čepele, vrták) jsou zastoupeny pouze několika kusy. Na rozdíl od technokomplexu s mikrolity vyráběnými na kerenoidálních polotvarech (AC3; Škrdla et al. 2014) lze soubory z AC1 a AC2 klasifikovat jako epigravettien nejenom z pohledu chronologického, ale i z pohledu surovinově-technologicky-typologického, jelikož vychází z gravettských surovinových preferencí a technologických i typologických tradic. Přestože ani jedna z koncentrací neposkytla materiál na datování, lze na základě četných analogií paralelizovat osídlení s lokalitou Brno-Štýřice, která je na základě v současnosti dostupných radiokarbonových dat datována do širokého intervalu dvou tisíciletí v rozmezí 17100 a 19100 calBP.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info