Direct observation of conductive filament formation in Alq3 based organic resistive memories

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Přímé pozorování formování vodivých vláke v organických odporových pamětích založených na Alq3
Autoři

BUSBY Yan NAU Sebastian SAX Stefan LIST-KRATOCHVIL Emil NOVÁK Jiří BANERJEE Rupak SCHREIBER Frank PIREAUX Jean-Jacque

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Applied Physics
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www http://scitation.aip.org/content/aip/journal/jap/118/7/10.1063/1.4928622
Doi http://dx.doi.org/10.1063/1.4928622
Obor Fyzika pevných látek a magnetismus
Klíčová slova Silver; Alq3; diffusion; electrodes; negative resitance; hybrid organic-inorganic memories; resistive switching; metal nano-particles; filamentary conduction; X-ray reflectivity; XPS; ToF-SIMS
Popis Tato práce zkoumá mechanizmus odporového spínání v stalých odporových paměťových článcích založených na tri(8-hydroxyquinolnu) hliníku (Alq(3)). Difuze kovu v paměťových článcích sendvičové struktury ITO/Alq(3)/Ag vedoucí k tvorbě vodivých vláken je zkoumána pokročilými charakterizačními metodami. Morfologie dvou-vrstev Alq(3)/Ag v závislosti na depozičních parametrech je studována pomocí RTG reflektivity a analýza hloubkového profilu je prováděna RTG fotoelektronovou spetkroskopií. Dále je použita technika hmotnostní spektroskopie z doby letu sekundárních iontů k charakterizaci funkčních pamětí vykazujících bi-stabilní volt-ampérovou charakteristiku. 3D snímky rozložení stříbra uvnitř organické vrstvy jasně ukazuje existenci vodivostních vláken a umožňuje identifikaci počátečního formování vlákna a mechanizmus de-aktivace v průběhu přepínání paměťového elementu. Tyto pozorování naznačují formování vláken způsobené elektrickým polem vyvolanou difuzí stříbra z vrchních napařených Ag elektrod a de-aktivaci vláken skrze termochemické efekty.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info