Existuje nezávislý prediktor nemocniční smrtnosti pacientů s izolovanou frakturou proximálního konce femuru? Retrospektivní dvouletá observační studie

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŤOUKÁLKOVÁ Michaela ŠTOURAČ Petr SMÉKALOVÁ Olga ŠTOURAČOVÁ Alena PAVLÍK Tomáš REPKO Martin MAŠEK Michal

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Traumatologie a ortopedie
Klíčová slova proximal femoral fracture; general anaesthesia; spinal anaesthesia; in-hospital mortality
Popis Primárním cílem studie bylo zjistit nemocniční smrtnost u pacientů, u kterých byla izolovaná fraktura proximálního konce femuru řešená operačně. Sekundárním cílem bylo zjistit, zda u těchto pacientů existuje nezávislý prediktor nemocniční smrtnosti. Retrospektivní observační monocentrická studie pacientů operovaných se zlomeninou proximálního konce femuru v letech 2011 a 2012 ve Fakultní nemocnici (FN) Brno PROXIMORT. Kromě primárního a sekundárního cíle studie byla hodnocena také 30denní a celková jednoroční smrtnost souboru a vliv sledovaných parametrů na smrtnost. Sledovanými parametry byly věk a pohlaví pacienta, ASA skóre, čas od úrazu k operačnímu řešení (hod.), operační řešení v denní (7-20 hod.) či noční (20-7 hod.) dobu, typ podané anestezie (celková vs. neuroaxiální), vstupní hladina hemoglobinu a hematokritu, aplikace transfuzních přípravků a vazopresorů peroperačně, erudice anesteziologa a operatéra. K hodnocení vztahu nemocniční smrtnosti a sledovaných charakteristik bylo použito modelování pomocí jednorozměrné logistické regrese a poměru šancí s použitím softwaru SPSS 22 (IBM, USA). Celkem byla získána data od 414 pacientů, zařazeno bylo 369 pacientů (muž, n=91, žena, n=278). Pro nesplnění vstupních kritérií bylo vyřazeno 45 pacientů (nejednalo se o izolované poranění). Nemocniční smrtnost byla 6,5 % (n=24), 30denní byla 8,4 % (n=31) a celková smrtnost souboru byla 35,8 % (n=132). Statisticky významný vliv na nemocniční smrtnost má vyšší věk pacienta v den operace (p=0,013), rizikovost podle ASA 3 a více (p=0,002) a podání celkové anestezie (p=0,043). Na 30denní smrtnost pak vyšší věk v den operace (p=0,012), rizikovost dle ASA 3 a více (p<0,001), celková anestezie (p<0,001), vyšší hmotnost pacienta (p=0,028), vyšší BMI (p=0,006) a podání vazopresorů peroperačně (p=0,023). Nezávislým prediktorem nemocniční smrtnosti byl shledán vyšší věk pacienta, klasifikace perioperačního rizika ASA 3 a více a podání celkové anestezie oproti neuroaxiální.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info