"Suma o katarech a leonistech" od Raniera Sacconiho (1250) a katarské skupiny ve druhé čtvrtině 13. století

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZBÍRAL David

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pantheon : religionistický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Raniero (Rainier) Sacconi; Summa de catharis et leonistis seu pauperibus de Lugduno; Cathars; Catharism; Waldensians; Waldensianism; Lombardy; treatises on heresy
Přiložené soubory
Popis Tento článek představuje první české převedení protikacířského pojednání Summa de catharis et leonistis seu pauperibus de Lugduno - jejž sepsal v roce 1250 dominikánský inkvizitor a bývalý člen katarů Raniero Sacconi, jeden z pilířů papežské protikacířské politiky v Lombardii v 50.-60. letech 13. století - na základě François [Franjo] Šanjek (ed.), “Raynerius Sacconi O. P. Summa de Catharis”, Archi-vum Fratrum Praedicatorum, 44, 1974, 30-60. Článek identifikuje novozákonní proroctví obsažené v pojednání a nově interpretuje zmínku o “ecclesia Philadelfie, in Romania”, který spojuje s katarskými zakladatelskými mýty o tzv. církvích Asie, čerpajícími ze Zjevení Janova 1,11 a 3,7-13. Těmito zakladatelskými vyprávěními kataři dokládali svou apoštolskou sukcesi. Příslušné vyprávění převzal i Raniero a později je rozvinul jeho pokračovatel Anselm z Alessandrie v pojednání Tractatus de hereticis, kde má výrazněji polemické vyznění a původ katarů spojuje s manicheismem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info