Česká nakladatelská vazba období historismu a secese. Předpoklady pro vznik tzv. krásné knihy na příkladech vybraných exemplářů a edic velkých pražských nakladatelství

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

URBÁNKOVÁ Lucie

Rok publikování 2015
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Příspěvek se zabýval českými nakladatelskými vazbami přelomu 19. a 20. století. Nakladatelská vazba, tedy zpravidla celoplátěná vazba používaná obvykle na celý náklad knihy, nabyla na svém významu právě v tomto období a stejně jako jiná výtvarná či uměleckořemeslná média odrážela dobový vkus, styl i technické možnosti. Tento fakt reflektovala dobová pražská nakladatelství (např. J. Pospíšil, I. L. Kober, F. Topič, J. Otto, J. R. Vilímek ad.), v jejichž produkci a zejména knižních vazbách lze tento stylový vývoj sledovat. Jsou to knižní vazby historizujícího stylu, jejichž dílčí větev tvoří vazby tzv. lipské, dále tzv. vazby mluvící a vazby secesní. I přes charakter výroby nakladatelských vazeb lze však mezi nimi najít i počátky českých krásných knih.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info