Invisible Lady Doctors and Bald Femininity: Professional Conference in Czech Reproductive Medicine

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Neviditelné lékařky a zjevná feminita: konference české reprodukční medicíny
Autoři

ŠMÍDOVÁ Iva

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociální studia
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://socstudia.fss.muni.cz/?q=content/invisible-lady-doctors-and-bald-femininity-professional-conference-czech-reproductive
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova lékařská profese; gender; stereotypy; genderovaná inzerce; pozdně moderní medicína
Popis Článek analyzuje vizuální reprezentace feminity a žen na každoroční konferenci České gynekologicko-porodnické společnosti. Analýza odhaluje, že ženy a jejich těla jsou v tomto profesionálním prostředí primárně předměty konzumu a komerčních strategií. Analyzovaná data představují jednak konferenční programy a příručky s abstrakty z let 2006 - 2014, jednak terénní poznámky a fotodokumentaci z účasti na konferencích v letech 2012 a 2014. Lékařská specializace gynekologie a porodnictví zachází pochopitelně s ženskými těly jako s předměty své expertízy, přesto poselství zachycené v prostředí specializované profesní konference by mělo odrážet atmosféru kultivace a šíření posledních poznatků na tomto poli mezi praktikující lékaře a lékařky, kteří především jsou (genderově nespecifikovanými) experty v profesi. Reklamy na produkty všudypřítomné v konferenčních materiálech i prostorách, které cílí na ženy jako konzumentky nabízených produktů, a zejména je jako objekty zobrazují, spíše reprodukují stereotypní podoby genderově „adekvátních” duálních sfér a komplikují profesní vztahy mezi ženami a muži v oboru. Vizuální perspektiva použitá na konkrétní prostředí, jinak rámované jako profesní a expertní, tak poukázala na specifický genderový bias, odchylku, která nám pomůže porozumět specifickým genderovým vztahům v medicíně, jež se podílejí na reprodukci jejího obrazu jako profesního světa mužů. Analyzovaná konference zneviditelňuje ženy profesionálky, ale ženské tělo jako objekt komerce zůstává velmi specifickým atributem zjevného ženství.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info