Rituál a mysl: kognitivní a evoluční teórie rituálu

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JEROTIJEVIĆ Danijela MAŇO Peter

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pantheon : religionistický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova cognitive science of religion; religion; ritual; cognition; evolution; by-product; adaptation; function; costly signaling
Popis V kognitivní vědě o náboženství nejsou náboženství a rituály pokládány za jevy sui generis, ale za výsledky běžných kognitivních procesů. Lawson a McCauley zacílili pozornost k mechanismům, na nichž je založeno lidské rituální jednání. Tento "kognitivní obrat" doplňuje předchozí interpretativní práci v antropologii a psychologii. Inspirováni Chomskym se oba badatelé zaměřili na gramatiku rituálu a za jeho specifický prvek označili představu přítomnosti nadlidského aktéra. Pokusili se vysvětlit dynamiku rituálu a vývoj rituálních systémů na základě jejich formy. Naproti tomu Harvey Whitehouse se jako na faktor změny rituálů zaměřil na jejich frekvenci a identifikoval dva mody, doktrinální a obrazivý. Boyer a Liénard navrhli operacionalizaci stavebních prvků rituálu a vypracovali základ Rappaportova seznamu typických prvků rituálu, v první řadě chybějící kauzální nexus k zamýšlenému výsledku. Jejich funkci spatřují v předcházení potenciálnímu nebezpečí. Účinnost rituálního jednání se zdá být posuzována účastníky mezikulturně stejným způsobem. Studie Barretta, Lawsona a později Souzy a Legarea ukazují, že lidé zpracovávají klíčové informace obsažené ve struktuře rituálů spontánně. Behaviorální ekologie spatřuje náboženské rituální systémy jako adaptivní komplexy, nikoli pouhé vedlejší produkty. Metodami etologie a antropologie podporují představu evoluční komunikativní funkce rituálů jako nákladných signálů zapojení do skupiny, a tedy umožňujících kooperaci. Sosis a Xygalatas tento výzkum podpořili doklady z terénního výzkumu, ekonomických experimentů a fyziologického měření.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info