Experimentální přístup ve studiu náboženství: Podoby a využití experimentu v sociálněvědném výzkumu

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUNDTOVÁ KLOCOVÁ Eva

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pantheon : religionistický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova experiment; causality; operationalization; dependent variable; independent variable; laboratory experiment; field experiment; natural experiment; empirical testing
Popis Experimentální výzkum náboženského myšlení a chování je relativně novou metodou pro studium náboženství, podporovanou a prosazovanou především kognitivní vědou o náboženství. Tento článek ukazuje, že empirické testování vědeckých hypotéz je stěžejní součástí každé vědecké metody, bez ohledu na předmět, a přestože experiment není jedinou možnou empirickou metodou, přináší příliš mnoho výhod na to, aby byl přehlížen a ignorovány jakémkoli vědeckém záměru. V první části článku je představeno a vysvětleno použití experimentální metody v sociálních vědách. Zároveň je zdůrazněna nejdůležitější výhoda experimentální metody - identifikace kauzálních mechanismů - a nezbytné podmínky pro přípravu a provádění experimentu. Druhá část je věnována typologii experimentů (v sociálních vědách), představeny jsou rozdíly mezi experimenty prováděnými v laboratořích a v terénu, a rozdíly mezi různými dalšími experimentálními podobami. U každého z představovaných typů jsou diskutovány jeho nedostatky a zároveň jsou navrženy možné způsoby, jak tato "slepá místa" minimalizovat. Typy experimentů jsou dále ilustrovány popisem realizovaných experimentů zabývajících se vybranými aspekty náboženského chování a myšlení. Poslední část článku poukazuje na užitečnost experimentální metody, konkrétně ve studiu náboženství. Přítomnost religionistů a specialistů na náboženské tradice ve fázi plánování a řízení experimentů, stejně jako při interpretaci experimentálních dat, je představen jako zásadní. Cílem této části i celého článku je povzbudit odborníky v oblasti religionistiky, aby se seznámili s experimentální metodou, a aby zvážili její začlenění do své metodologické výbavy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info