Náboženství a prosocialita v evoluční perspektivě: Základní mechanismy lidského sociálního chování

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LANG Martin

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pantheon : religionistický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova cognitive mechanisms; costly signaling; evolution; experimental research; kin selection; prosociality; reciprocity; religion; reputation
Popis Teorie o pozitivním vlivu náboženství na proskupinové chování má v sociálních a humanitních vědách dlouhou tradici (Durkheim, Freud, James). Během posledních dvaceti let však byla tato teorie několikrát zpochybněna, a to především díky absenci behaviorálních dat, která by hypotézu o náboženské prosocialitě potvrzovala. Navíc některé behaviorální experimenty ukázaly, že náboženství může mít pozitivní vliv na prosocialitu i u nevěřících participantů výzkumu. V této studii je problém náboženské prosociality nahlížen z perspektivy evoluční biologie, kde může být vysvětlen souhrou několika kognitivních mechanismů, jmenovitě diferenciací mezi vlastní a cizí skupinou, identifikací s vlastní skupinou a zájmem o vlastní reputaci. V článku jsou diskutovány různé experimentální studie, které nám můžou pomoci porozumět jak tyto kognitivní mechanismy ovlivňují náboženskou prosocialitu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info