Family and economic analysis

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Rodina a ekonomická analýza
Autoři

FRYŠTENSKÁ Marcela

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj The Lawyer Quarterly
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova Economic analysis of law; family law; marriage market; position of women in the labor market; household; demand for children; altruism in the family; Rotten Kid Theorem; human capital; incomplete information ; divorce
Popis Instituce rodiny může být předmětem zkoumání mnoha oborů – sociologie, psychologie, historie, právo, ekonomie atd. V této kapitole se podíváme na rodinu z pohledu ekonomické analýzy práva. Představíme si domácnost jako buňku, která vyrábí a spotřebovává komodity, jež nelze zakoupit v tržním prostředí. Těmito komoditami se rozumí děti, prestiž a vážnost, zdraví, altruismus, potěšení smyslů. Konzumace domácích komodit nesnižuje množství komodit u jiných domácností. Ukážeme si rodinu jako instituci, která je zodpovědná za značnou část ekonomických aktivit, neboť nabízí výrobní faktory (práce, kapitál) a spotřebovává zboží a služby. Z těchto důvodů má rodina nezanedbatelný vliv na ekonomické prostředí. Platí to však i obráceně. Technologický pokrok mění ekonomické prostředí a tyto změny se odrážejí na rodinu a její fungování. Budeme analyzovat manželský trh, pozici žen na pracovním trhu, rozdělení práce v domácnosti, pokles porodnosti a růst rozvodovosti ve vzájemných souvislostech a pokusíme se zodpovědět si otázku, zda státní intervence do rodiny jsou efektivní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info