Utváření nekonformní náboženské skupiny v záznamech z inkvizičního procesu s oddanými svaté Vilemíny

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

STARÁ Lenka ZBÍRAL David

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio: Revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Guglielma of Milan; Mayfreda da Pirovano; Andrea Saramita; Guglielmites; Milan; 13th-century Italy; inquisition; inquisitional records; religious movement; religious group; sect; heresy; nonconformism; group formation
Popis V poslední čtvrtině 13. století se v Miláně zformovala skupina shromážděná kolem vzpomínek na jistou Vilemínu, pokládanou za svatou ženu. Kromě mainstreamových podob kultu se v jejich kruzích objevily i esoterické představy o Vilemíně jako o Duchu svatém a o nastolení nového řádu v katolické církvi s novými evangelii, apoštoly i hierarchií včetně obsazení papežského úřadu ženou. Tento článek rekonstruuje skupinu v procesu jejího vznikání, zvažuje pramennou základnu pro různá tvrzení v literatuře a dospívá k následujícím závěrům: (1) svým způsobem života Vilemína podnítila vznik společenství uctívajícího její památku, avšak nebyla autorem učení spojujících ji s Duchem svatým; (2) přestože Ondřej Saramita a Manfréda z Pirovana skutečně byli důležitými postavami utváření skupiny, i další Vilemínini oddaní významným a tvůrčím způsobem přispěli k rozhovorům a aktivitám skupiny; (3) neexistují jiné doklady Vilemínina českého a královského původu nežli úryvky milánských inkvizičních záznamů, přičemž tento původ je spíše zbožnou legendou její uctívačů než skutečností; (4) navzdory mínění některých historiků se Vilemínini stoupenci nesnažili nastolit v církvi čistě ženskou hierarchii; (5) když Vilemínini stoupenci diskutovali o tom, proč se Duch svatý vtělil do ženy, považovali to povětšinou za logické vyústění procesu spásy lidstva. Kromě zaujetí stanoviska k těmto tématům dřívější historiografie užíváme záznamy k závěrům o prekérním procesu formování skupiny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info