The detection, rate and manifestation of residual sexuality in apomictic populations of Pilosella (Astreraceae, Lactuceae)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Detekce, podíl a význam residuální sexuality v apomiktických populacích jestřábníků z podrodu Pilosella (Asteraceae, Lactuceae)
Autoři

KRAHULCOVÁ Anna ROTREKLOVÁ Olga KRAHULEC František

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Folia Geobotanica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://download.springer.com/static/pdf/460/art%253A10.1007%252Fs12224-013-9166-0.pdf?auth66=1403355992_2f1522fa8a2d280f4ec789ea3d73c041&ext=.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12224-013-9166-0
Obor Botanika
Klíčová slova Facultative apomixis; haploid parthenogenesis; interspecific hybridization; Pilosella; residual sexuality
Popis Podíl mateřských apomiktických rostlin na populační diverzitě byl hodnocen v sedmi polyploidních populacích jestřábníků z podrodu Pilosella, v nichž koexistovaly apomiktické (P. bauhini nebo P. aurantiaca) a sexuální (P. officinarum) rostliny. U rostliny byla sledována ploidní úroveň, reprodukční systém, morfologie, klonalita a haplotypy. Způsob vzniku potomstva byl zjišťován prostřednictvím průtokové cytomterie nažek srovnáním ploidní úrovně potomků a matek. Potomci vzniklí díky residuální sexualitě apomiktických matek byli identifikováni na základě mofrologie a reprodukčního chování. Potomstvo, které se od matek lišilo, vzniklo sexuálně nebo haploidní partenogenezí. Srovnáním potomstva sexuálních a apomiktických matek jsme zjistili, že apomikti produkují potomstvo variabilnější v ploidních úrovních, což bylo zjištěno jak při analýze nažek, tak u dopěstovaných semenáčků. Residuální sexualita apomiktů byla důležitá také při experimentálním křížení, při kterém vznikali hybridi podobní těm, kteří vznikají spontáně v přírodě. 2n + n hybridi, produkovaní sexuálními i apomiktickými matkami, mají podobné reprodukční chování: produkují různou měrou polyhaploidy, sexuálně i apomikticky vzniklé potomstvo. Zpětná hybridizace vede ke vzniku hybridních rojů bohatých na různé morfotypy a cytotypy. Zjištěná variabilita naznačuje, že zpětná hybridizace probbíhá směrem k sexuálnímu druhu P. officinarum.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info