Příležitosti k učení: odlišná/různá pojetí konceptu a jeho výzkumné využití

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KNECHT Petr

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pedagogická orientace
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www http://www.ped.muni.cz/pedor/archiv/2014/PedOr14_2_p163_Prilezitosti_Knecht.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PedOr2014-2-163
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova opportunity to learn; opportunities to learn; OTL; learning opportunity; educational opportunity; curriculum; instruction
Přiložené soubory
Popis Cílem přehledové studie je vymezit příležitosti k učení jako teoretický koncept, představit vybrané metody a techniky, které jsou ke zkoumání příležitostí nejčastěji využívány, a následně porovnat rozdíly v obsahovém vymezování příležitostí k učení v ČR a v USA, odkud tento koncept pochází. V první části studie je představen historický vývoj přístupů vymezování obsahu příležitostí k učení od 60. let 20. století do současnosti. Zpočátku byly příležitosti k učení nazírány jako teoretická kategorie adresující problém vztahu obsahu výuky a obsahových požadavků (standardizovaných) testů, příp. kurikulárních dokumentů. Později se obsahové vymezení konceptu rozšířilo směrem ke zkoumání školních i mimoškolních faktorů souvisejících s učebními výsledky žáků. V druhé části příspěvku jsou popsány pokusy o operacionalizaci příležitostí k učení včetně příkladů výzkumných nástrojů používaných k jejich zkoumání. Studie na vybraných výzkumech ukazuje, že koncept příležitostí k učení v zahraničí zastřešuje především komplexnější výzkumy založené na analýze vztahu mezi vyučováním a učením s cílem poskytovat informace o makrorovině či mezorovině školského systému. To kontrastuje s pojetím příležitostí k učení převládajícím u nás, kde příležitosti k učení bývají především prezentovány jako teoretické východisko k realizaci mikroanalýz výuky na úrovni analýzy výukových situací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info