Miaoya – nejsevernější výskyt residuálního typu ložisek REE jílů v Číně

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KYNICKÝ Jindřich ŠUŠOLOVÁ Jana CIHLÁŘOVÁ Hana XU Cheng CHAKHMOURADIAN Anton R. JUŘIČKA David JÁNOŠÍKOVÁ Lucie BRTNICKÝ Martin KRÁLOVÁ Veronika VAŠINOVÁ GALIOVÁ Michaela

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy o geologických výzkumech
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www http://www.geology.cz/zpravy/obsah/2012/Zpravy_2012-51.pdf
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova REE; clays; residual deposits; Miaoya; China
Popis Současné poznání geneze reziduálních ložisek REE i jejich prostorové rozšíření v globálním kontextu jsou stále ještě v kolébce. Předpokládá se, že vznik ložisek je závislý na laterickém zvětrávání nejčastěji kyselých magmatických hornin. Při tomto zvětrávání dochází k částečné dezintegraci primárních nositelů REE a kompletní dezintegraci všech horninotvorných minerálů s výjimkou křemene. Přestože tento předpoklad splňují téměř všechna tělesa granitů a rul v jižní Asii, reziduální REE jíly se vyvinuly pouze v morfologicky predisponovaných oblastech s minimální erozí a odnosem materiálu, díky čemuž se mohou vyvinout mohutné vrstvy reziduí. Ne každá hornina však splňuje parentální předpoklady vzniku REE jílů. Primárně musí obsahovat významné zastoupení akcesorických minerálů obsahujících REE. Jedná se zejména o různé fluorkarbonáty, fosfáty a minerály epidotové skupiny. Jako případová lokalita bylo pro tento příspěvek vybráno ložisko Miaoya, doposud nejseverněji doložený výskyt REE jílů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info