Průzkum hradiska Suchohrdly "Deblínek" v povodí říčky Únanovky

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BÍŠKO Richard MILO Peter PETŘÍK Jan

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia archaeologica Brunensia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova non-destructive archaeology; geophysical measurements; geo-archaeological prospecting; visual inspection of anthropogenic relics; metal detector survey
Popis Cílem článku je informovat o výsledcích prospekce, která byla provedena v letech 2007–2010 na hradisku Suchohrdly "Deblínek". Aplikovány byly především standardní postupy nedestruktivní nebo málo destruktivní archeologie (magnetometrická prospekce, vizuální průzkum a plošná nivelace totální stanicí, geoarcheologická prospekce pedologickou sondou a průzkum detektorem kovu). Hlavním výsledkem bylo zpřesnění starších informací o povaze a lokalizaci nadzemních antropogenních reliktů a podpovrchových anomálií (sídlištních objektů). Řešena byla i otázka dochování kulturních vrstev a míra koluviálních procesů na lokalitě. Zjištěné výsledky byly konfrontovány s nedalekým hradiskem v poloze Suchohrdly "Starý zámek", které je z hlediska zastoupených archeologických kultur analogické.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info