Nealkoholický nápoj z ostružinové šťávy a rakytníku řešetlákového
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2012 |
Druh | Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek) |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Popis | Ovocný nealkoholický nekvašený nápoj je tvořen minimálně 5 obj. % a maximálně 70 obj. % ostružinové šťávy (Rubus fruticosus) a minimálně 5 obj.% a maximálně 25 obj.% šťávy případně dřeně rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) . Toto složení může být doplněno pitnou nebo minerální vodou, přídavkem fruktozy případně fruktózového sirupu. Jako regulátor kyselosti může obsahovat také přídavek kyseliny askorbové v množství nepřesahujícím 25 mg na 1000 ml nápoje. Obsah rozpustné sušiny musí být minimálně 5 hmotnostních %, obsah veškerých kyselin minimálně 2 g v jednom litru nápoje. Nápoj může být variantně sycen oxidem uhličitým. Nápoj může variantně obsahoval místo dřeně pouze šťávu rakytníku řešetlákového. Šťáva z ostružin může být částečně nahrazena šťávou z moruše (Morus nigra), maximálně však do 25% celkového původního obsahu. |