Využití natriuretických peptidů v diagnostice hypertrofie levé komory srdeční u obézních hypertoniků s metabolickým syndromem

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠPÁC Jiří BERÁNEK Michal NĚMCOVÁ Helena KIANIČKA Bohuslav SOUČEK Miroslav

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Vnitřní lékařství
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
Klíčová slova Left ventricular hypertrophy; Metabolic syndrome
Popis Přítomnost hypertrofie levé komory srdeční (LK) zvyšuje výrazně kardiovaskulární riziko u nemocných s hypertenzí. Diagnostika hypertrofie LK u hypertoniků není snadná a stále chybí metoda umožňující jednoduchou a dostatečně citlivou diagnostiku v masovém měřítku. Zlatým standardem v diagnostice hypertrofie LKje echokardiografie a na použití natriuretických peptidů BNP aNT-proBNP (NP) k diagnostice hypertrofie LKjsou rozporné názory. Pacienti a metody: Vyšetřili jsme echokardiograficky 173 nemocných hypertoniků se známkami metabolického syndromu a mírným stupněm zvýšení krevního tlaku (130-159/85-99 mm Hg) průměrného věku 54,8 +/- 13,54 let, 119 mužů a 54 žen, kteří byli rozděleni do skupiny s BMI > 30 (skupina A s výraznou obezitou) a bez obezity -BMI < 30 (skupina B) s odběrem hladin BNP a NT-proBNP. Výsledky: Zjistili jsme pozitivní korelaci mezi NP a LVMi jak pro BNP(r = 0,169; p = 0,033), tak i pro NT-proBNP (r - 0,240; p = 0,002). NT-proBNP statisticky významné predikuje danou hypertrofii LKu lidí s BMI < 30, ale u obézních lidí (BMI > 30) nikoliv. Závěr: Nemocní s obezitou mají vyšší výskyt hypertrofie levé komory srdeční a paradoxně nižší hodnoty NP než nemocní s metabolických syndromem (MS) bez obezity. Natriuretické peptidy mají omezenou diagnostickou cenu při hodnocení hypertrofie levé komory srdeční, jsou využitelné jen u nemocných bez obezity s nepoškozenou funkcí ledvin a neporušenou systohckou funkcí myokardu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info