The Evolution of Genome Size and Base Composition in Cyperid Clade

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Evoluce vellikosti genomu a genomového složení bází v Cyperidním kladu
Autoři

BUREŠ Petr MUASYA Abraham Muthama LIPNEROVÁ Ivana ZEDEK František BAUTERS Kenneth ŠMARDA Petr VILJOEN Jan-Adriaan GONZALEZ ELIZONDO Maria Socorro BARRETT Russell GOETGHEBEUR Paul BRUHL Jeremy MWACHALA Geottrey PRYCHID Christina HROUDOVÁ Zdena THOMAS Wayt WILSON Karen

Rok publikování 2013
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Pomocí průtokové cytometrie jsme analyzovali velikost genomu (2C , jaderný obsah DNA) a genomické složení bází (obsah GC) ve více než 600 taxonů čeledí Cyperaceae, Juncaceae a Thurniaceae pokrývající reprezentativně všechny hlavní vývojové linie Cyperidního kladu . Ze srovnání se zástupci ostatních 13 monocentrických čeledí kladu Poales vyplývá, že vývoj holokinetické chromozomální struktury v Cyperidním kladu je spojený s výrazným poklesem velikosti genomu a také s poklesem v genomovém zastoupení GC bází. Pouze v rámci rodů Eleocharis, Tetraria a Schoenus, byl zaznamenán výrazný nárůst velikosti genomu. Obecně platí, že vyšší rozdíly ve velikosti genomu se vyvinuly v rodech rozšířených mimo tropické oblasti a také, že široce rozšířené druhy mají menší genomy než druhy s malými areály. V některých rodech bylo snížení počtu chromosomů spojeno se zvýšením velikosti genomu. To je v souladu s modelem holokinetického tahu (popsaného Zedkem a Burešem), který vysvětluje extrémní rozdíly ve velikosti chromozómů mezi druhy na relativně jemné fylogenetické škále.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info