Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu

Logo poskytovatele
Autoři

KUMSTÁT Michal HRAZDIRA Luboš

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Slovak Journal of Health Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Sport a aktivity volného času
Klíčová slova Thermic effect of food; indirect calorimetry; resting energy expenditure; fat free mass; protein; maltodextrin
Popis Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info