Postoje a znalosti vzorku žáků druhého stupně základní školy o konzumaci alkoholu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Současné trendy výchovy ke zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova alcohol; questionnaire; addictive substance; attitude; prevention; risk; school; health; knowledge; student
Přiložené soubory
Popis Alkohol je v současné české společnosti opomíjenou návykovou látkou, které mnozí lidé ani nepovažují za drogu. Přitom individuální i společenské důsledky jeho časté a nadměrné konzumace jsou hrozivé – závislost, asociální a antisociální chování, rozvraty vztahů, selhání funkce rodiny, ohrožení hodnot, zdraví a života jedince i dalších osob. K prvním kontaktům s alkoholem dochází velmi brzy – ve věku 6–8 let, nabízejí jej rodiče nebo další blízcí příbuzní. Mládež nabývá dojmu, že bez alkoholu se není možno kvalitně bavit. Proto je důležité již v rodině a v základní škole věnovat dětem dostatek času, hovořit s nimi o problémech, naslouchat jim, vybrat vhodné způsoby trávení volného času. Bylo realizováno kvantitativní dotazníkové šetření o 23 otázkách, které bylo převedeno do elektronické podoby. Webovým dotazníkem byl osloven vzorek 400 žáků 2. stupně základní školy (195 dívek, 205 hochů) z 8 krajů České republiky. Z výsledků vyplynulo, že zkušenosti a pocity po konzumaci alkoholického nápoje jsou u hochů a dívek obdobné, přitom ženský organismus je vůči alkoholu citlivější a zranitelnější. S věkem žáků roste výskyt jejich zkušeností s alkoholem. Varující je, že se významně neliší základní znalosti o rizicích pití alkoholu u žáků, kteří prošli preventivním programem, a u žáků bez aplikované prevence. Preventivní opatření na školách je třeba začít uplatňovat včas a vybrat jejich vhodné formy, posílit spolupráci s rodiči a s celou komunitou, netolerovat konzumaci alkoholických nápojů dětmi, jejich nabízení a prodej.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info