Problematika patologických závislostí a jejich primární prevence v univerzitním prostředí

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Současné trendy výchovy ke zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova questionnaire; gambling; information system; addictive substances; pathological addictions; prevention; attitudes; students; studies; university; web
Přiložené soubory
Popis Příspěvek podává přehled výsledků získaných pomocí anonymního dotazování v rámci tříletého grantového projektu. Jednalo se o 3 studie, které oslovily vzorky prezenčních studentů všech fakult Masarykovy univerzity. První a druhý výzkum se týkaly zkušeností respondentů s návykovými látkami a chováním, jejich postojů a názorů. Třetí studie sledovala zkušenosti, názory a potřeby studentů v oblasti primární prevence závislostí. odpovědi byly sbírány pomocí elektronického formuláře a statisticky vyhodnoceny. Z výzkumu vyplynulo, že téměř 40% respondentů kouřilo tabák, tři čtvrtiny pily alkohol a polovina černou kávu během posledního týdne před studií. Během posledního měsíce 16% souboru konzumovalo marihuanu (převažovali muži), 1% halucinogenní látky. tlumivé léky bez předpisu užilo během posledního měsíce 1% souboru, převažovaly ženy. Alespoň jednu celoživotní zkušenost s „tvrdými“ drogami přiznalo 5% souboru, s hrou na automatech více než 30% respondentů. S preventivními aktivitami na Univerzitě se setkalo 20% vzorku, nejvíce na fakultě pedagogické, informatiky, lékařské a přírodovědecké. Setkání s prevencí se nejčastěji uskutečnilo v rámci výuky, zřídka na kolejích, vzdělávacích a zájmových akcích. K preventivnímu působení na studenty jsou využívány zejména monologicky vedené přednášky o problematice alkoholu a tabáku. Podle respondentů schází drogové prevenci na Univerzitě návaznost, systematičnost a pestrost, není jí věnován dostatek času, chybí zpětná vazba.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info