Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů

Logo poskytovatele
Autoři

KUMSTÁT Michal HRAZDIRA Luboš

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Cílem studie je zjistit rozdíly v dietou indukované termogenezi (DIT) mezi dvěma nápoji o různém složení: s převahou bílkovin a s převahou sacharidů (maltodextrinu). Jednoduché slepé studie se zúčastnilo pět mužů ve věku ~26 let, (BMI ~24,6). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl nejprve stanoven klidový energetický výdej (REE), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení REE a energetického výdeje v postprandiální období byla použita standardní metoda nepřímé kalorimetrie. Energetická densita obou testovacích jídel byla stanovena podle množství beztukové hmoty (7 kcal/kg/beztukové hmoty). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Celková hodnota DIT u vysoko-proteinového (HP) a vysoko-sacharidového (HC) nápoje v průběhu hodnocené periody dosáhla: ~51,8 kcal/180 min a ~32,13kcal/180 min (p = 0,14). Nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly v postprandiálním energetickém výdeji mezi HP (~0,29 kcal.min-1) a HC (~0,18 kcal.min-1) (p = 0,14). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěná DIT u HP byla vyšší (~8,7 %) ve srovnání s HC (~5,4 %) (p=0,14). Složení stravy hraje zásadní roli v metabolických procesech. Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu bílkovin a maltodextrinu srovnatelné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info