3D kartografická vizualizace v prostředí internetu: technologické možnosti a bariéry

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HERMAN Lukáš

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografický výzkum: Společnost a příroda v období krize
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://geoinovace.data.quonia.cz/workshop2012/Sbornik_prispevku_2012.pdf
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova 3D visualization; cartographic visualization; web cartography; WebGL; X3DOM; VRML; COLLADA; Google Earth; JavaScript
Popis Příspěvek se věnuje využití 3D technologií v oblasti kartografické vizualizace. Hlavní důraz je kladen na řešení, které slouží k zobrazení 3D prostorových dat přímo ve webovém prohlížeči. V několika posledních letech došlo ke značnému pokroku v této oblasti. Vznikla řada jednotlivých návrhů a implementací, převážně založených na WebGL a jazyce JavaScript. Žádné z nich však nelze považovat za univerzální. V příspěvku je uvedena základní typologie a příklady existujících 3D webových technologií. Vybrané technologie byly testovány v různých webových prohlížečích. Výsledky tohoto testování byly srovnány s aktuálními statistikami využívání webových prohlížečů uživateli. Diskutovány jsou rovněž další technologické parametry jako otevřenost a rozšiřitelnost jednotlivých řešení nebo použití geografických souřadnicových systémů. V závěru jsou zhodnoceny zjištěné poznatky a doporučeny nejvhodnější technologie pro 3D kartografickou vizualizaci na internetu pro široké spektrum uživatelů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info